Jenny Möller – Yogasatnam – Kundaliniyogalärare

Jenny Möller Kundalini yoga profil

Om Jenny – Kundaliniyoga

      ”En stor del av mitt liv har jag klätt mig i olika ”kostymer”. De var förklädnader, så att ingen skulle se den riktiga Jenny på insidan och den jag lurade mest, var nog bara mig själv. Här står jag idag och är summan av alla mina val och är mitt i livet. Förvisso bär jag en ny ”kostym” med vita kläder och ibland en sjal om huvudet och det känns enkelt, sant och samtidigt sårbart. Att våga se inåt, stå kvar i det som händer inom en för att möta det som känns kan upplevas snårigt, men vägen blir bredare och stabilare för varje gång du står kvar och låter sidospåren passera.

Vi lever i en värld full med illusioner om vem vi ska vara och hur vi ska leva. Det är lätt att trilla dit på något man känner är rätt just då, men som med facit i hand kanske mest handlade om eget ytligt begär eller andras medvetna eller omedvetna förväntningar. Dikena man trillar ned i emellanåt, tror jag är till för att ta sig upp ur igen, borsta av sig, lära sig av, förlåta sig själv och sedan med ännu mer mod och tillit gå vidare mot ljuset inom sig.”

Yoga

Jag började med yoga kring 2000 för att bygga fysisk styrka. Yogan gav mig precis det jag bad om med fysisk träning och den blev en ingångsport till att testa andra yogaformer.

Ett par år senare kom jag i kontakt med Hathayoga, som kom till att betyda mycket för mig. Läraren introducerade andningstekniker, vilket öppnade upp ett helt nytt medvetande i mig kring hur jag andades i olika situationer och vilken effekt andningen har på ens välbefinnande.

Livet

Efter universitetsexamen jagade jag ut i karriären, med en ständigt molande känsla av att aldrig vara bra nog. Mina tankar och känslor blev mina handlingar och jag tillät omedvetet extremt mycket press på mig själv, både från mig själv, arbetsgivare och min omgivning. Jag var som en tryckkokare, som emellanåt rann över, för att sedan bita ihop och jobba på. Sömnen fick stå till sidan, för där hittade jag ”extra” timmar på dygnet att arbeta på. Efter ett antal år tog till sist min kropp (intuitionen) ett beslut åt min hjärna (analysen) att mer medvetet påbörja resan hem i mig själv.

Kundaliniyogans väg in i mitt liv

Jag tog upp yogan igen efter flera års frånvaro och min kropp vägrade att delta i för mycket prestation och fysiska utmaningar. Det var tvärstopp! Min kropp svarade bättre på Medicinsk yoga, som sedan öppnade upp min värld till Kundaliniyogan.

Första gången jag provade Kundaliniyoga undrade jag vad jag höll på?  En hel lektion där vi ”viftade” med armarna jobbigt länge i luften, sjöng mantran och andades konstigt. Men jag var hooked!

Kundaliniyogan är hela paketet för mig. Den innehåller asanas från Hathayoga, mudras, lås, mantran, andningsövningar och meditation. Teknikerna är mycket effektiva och det finns tusentals kriyor, som snabbt förmedlar fysisk, mental och känslomässig balans.

Kundaliniyogan har ett mångfacetterat utbud

Kundaliniyogan erbjuder många olika varianter av pass. Det finns kriyor allt från mjuka kriyor till svettiga och konditionskrävande pass. Alla kriyorna har ett specifikt syfte och när man gör en kriya, startar en serie av fysiska och mentala förändringar, som påverkar din kropp, sinne och din inre gudomlighet (din själ). Det finns kriyor som stärker upp levern, ditt nervsystem, balanserar körtelsystemet, ökar ryggens rörlighet, påverkar hypofysen osv. Varje kriya har en unik effekt, men alla har samma grundsyfte, att påverka hela dig och din sfär.

Kundaliniyogan i min vardag

Numera praktiserar jag dagligen Kundaliniyoga och meditation. Helst gör jag det på morgonen, innan jag går till jobbet och jag märker skillnaden i mig själv om jag missar det. Yogan är min uppkoppling mellan mig själv och det är som är större än oss alla. Det ger mig utrymme inom mig själv. Det är likt ett stort, tyst inre universum, som ger mig luft att agera mera och reagera lite mindre både på mina egna känslor och andras handlingar. Kundaliniyogan bidrar till att skapa en fridfullare miljö inom dig själv. När du känner dig mer tillfreds inom dig, bidrar detta till en naturlig följdeffekt i din energi mot din tillvaro och människorna runt omkring dig.

Kundaliniyogalärare

Under 2017–18 utbildade jag mig under nio månader till Kundaliniyoga- och meditationslärare level 1 enligt Yogi Bhajans metod. Det är en utbildning godkänd av the Kundalini Research Institute (KRI). Den är även godkänd av Yoga Alliance (220 timmars utbildning). Lärarutbildningen som var omvälvande och enormt utvecklande gick jag hos Emma på Mangalam i Dagsås.

Sat Nam

Sat Nam är ett mantra som från första gången jag hörde det, klingade det väldigt starkt inom mig. Det är ett kort och sammansatt mantra med så mycket innehåll och mening. Sat Nam kommer från Gurmukh-språket, som härstammar ur Sanskrit och är ett bij-mantra, som kan förklaras som ett frö-mantra. Ett frö innehåller all kunskap, visdom och förutsättningar för att det en dag ska bli ett stort träd. I det lilla fröet finns det stora trädet, fast i en liten och välbalanserad form. Inom Kundaliniyogan säger man att om man uttalar eller chantar Sat Nam, så lystrar själen som vaknar ur sin sömn.

Sat betyder sann

Nam betyder identitet

Sat Nam och varmt välkomna att utforska Kundaliniyogans värld.

Mitt CV:

Yoga och personligutveckling:

Kundaliniyogalärare level 1 as taught by Yogi Bhajan, 220 timmar (utb år 2017-2018) (Uppfyller Yoga Alliance RYT (Registered Yoga Teacher) 220-timmar).

Gravidyoga – The Khalsa way prenatal teacher training (utbildningsår 2018) (kursen uppfyller Yoga Alliance’s 85-timmar standard för registrerad Prenatal Yoga Teacher (RPYT®))

Psych-K Basic Work Shop – (juni 2019) – Instruktör Ian Spicer

Aquarian Business Academy – (april 2019) – Ra Ma Yoga Institutet, Venice, CA, USA

Aquarian Women’s Leadership Society – Ra Ma Yoga Institute –  medlem sedan 2018 –

Zen coaching module 1 (2017)

UGL (2011)

Akademiskt:

Agronom med magister i biologi (4,5 år) 180 hp (SLU & Melbourne University, Australien)

Yrkeshögskola:

Offentlig upphandlare 1,5 år (Helsingborg)

All of spirituality, religion, self-help and yoga come down to one thing: Sit down and work things out with yourself.” – Yogi Bhajan